Deens design

deens design

Onze winkel staat bekend om de Scandinavische design collectie. De meeste mensen herkennen vaak de items uit Denemarken. Wat maakt Deens design zo aantrekkelijk? Hier gaan we verder op in met dit blog.

deens design

Foto: Woonkeuken in Deens design stijl.

Wat is Deens design

Deens design is één van de bekendste design stijlen die we kennen. Het staat voor functionalisme. Een design en architectuur stijl die is ontwikkeld halverwege de 20e eeuw. Er kwamen nieuwe technieken beschikbaar en sterk beïnvloedt door de Bauhaus school, ontdekte Deense designers een nieuwe ontwerp stroming.

Enkele voorbeelden van deze stijl zijn de PH lampen, het Sydney Opera House en de Wishbone Chair. Iconische objecten die zelfs mensen die niet van design houden wel herkennen. Vele ontwerpers over de wereld lieten zich inspireren door deze nieuwe ontwerpstijl. Je kent vast wel Charles Eames of Greta M. Grossman.

sydney opera house

Foto: Sydney Opera House (bron: CNN travel).

Hoe ontstond Deens design

Zoals net beschreven kwamen nieuwe technieken beschikbaar die ontwerpers de mogelijkheid gaven anders te denken over hun ontwerpen. Maar iets hielp hen waardoor het zo'n succes kon worden. Net na de tweede WO waren de mogelijkheden in Denemarken groot. Een periode van onderdrukking was over en materialen kwamen weer beschikbaar voor de fabrieken. Architectuur, zilver en glas kunst, textiel en dus ook meubeldesign kregen een enorme lift. Mensen wilde zich omringen met mooie dingen wat stond voor vrijheid.

In deze periode is de beroemde Royal Danish Academy of Art opgericht. Hier werd een stijl van functionalisme gedoceerd die we nu dus herkennen als Deens design. De periode van de jaren 1950 heeft veel indruk gemaakt. Juhl, Wegner, Jacobsen, Kjærholm, Panton en vele andere legde in deze periode de basis voor hun prachtige ontwerpen die we nu nog kennen. 

samurai chair

Foto: Samurai Chair.

Wat maakt Deens design actueel

Tijdloos design is het eerste wat in ons opkomt als we denken aan Deens design. We bespraken zojuist al de oorsprong en het functionalisme. De slanke lijnen van eenvoud en functie dragen sterk bij aan een tijdloos design. En dit maakt Deens design nog altijd actueel. De vaak kostbare design objecten gaan niet snel uit de mode en zijn dus een goede investering. We leven in een periode waar sterk wordt nagedacht over onze voetafdruk op de aarde. Doordat een object niet snel uit de mode gaat werkt het Deens design dus mee tegen de wegwerpmentaliteit. En dat is goed voor de aarde.

Natuurlijk helpt de politiek een handje mee. Denemarken is trots op haar design merken als Stelton en Bang & Olufsen. Ontwerpers als Arne Jacobsen en Bernadotte. De Deense overheid helpt samen met de mensen het land als internationale design elite neer te zetten. En dit werkt. Want ook nieuwe merken als New Works en NORR11 halen voordeel uit het feit dat ze Deens design maken.

norr11

Foto: Objecten uit de NORR11 collectie.

Wat is jouw favoriete Deens design object? Laat het ons weten in de reacties!


Reageer

Let op, reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst om spam te voorkomen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


You may also like Bekijk alle artikelen