Paimio Sanatorium
In 1929 werd in Finland een design wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp voor een Sanatorium in de bossen van Paimio die de Finse architect Alvar Aalto won. In die tijd was tuberculose een gevaarlijke ziekte zonder goede behandeling. Schone lucht en een schone omgeving waren belangrijk in het herstel voor patiënten. Ook was het belangrijk goed rechtop te kunnen zitten zodat de longen, die het zwaar hadden, toch voldoende lucht naar binnen konden krijgen. Hiervoor werd door Aalto dan ook speciaal de Paimio Chair ontworpen, deze is nu in productie bij Artek.
Ingang van het Sanatorium
Receptie.
Wij bezochten enkele jaren terug dit prachtige gebouw wat nu al lang niet meer in gebruik is. Er zit een Foundation in het hoofdgebouw en enkele bijgebouwen voor medewerkers als rehabilitatie van jonge mensen.
Medisch instrument
Het Sanatorium is ontworpen als medisch instrument. Elke kamer en elk meubelstuk is met aandacht ontworpen voor het herstel van de patient. Op de etages waar de patiënten kamers zijn vind je ook diverse balkons waar men heerlijk in de zon kon zitten. Rustig gelegen in de bossen werkte dit gebouw daadwerkelijk aan het herstel als een instrument.
Vrolijke kleuren van het trappenhuis.
De kleuren en materialen zijn zo gebruikt om lichtschittering tegen te gaan en de patient op haar gemakt te stellen. Aalto ontwerp zelfs een bad dat weinig geluid maken om zo niet andere patiënten te storen bij het wassen.
Kantine.
Moderne architectuur
Het Paimio Sanatorium staat bekend als één van de eerste moderne architectonische projecten van Alvar Aalto. Het past perfect in een periode waar ook andere architecten als Le Corbusier moderne architectuur aan het verkennen waren. Met de komst van antibiotica werd het gebouw als sanatorium overbodig en is het tot 2014 gebruikt als algemeen ziekenhuis.
Reageer