Wat is Scandinavisch design?

Wat is Scandinavisch design?

Scandinavisch design is 'hot'. Het is al 10 jaar een zeer populaire term. Maar wat is Scandinavisch design en waarom is het eigenlijk zo geliefd. Dat gaan we je in dit artikel duidelijk maken.

Oaki lounge stoel

Oaki lounge stoel voor Northern. Kenmerkend Scandinavisch design met gebogen hout.

Sterk Online is in 2010 opgericht als statement tegen de wegwerpmentaliteit. We wilde graag tijdloos design verkopen aan een grote groep mensen. Dan kom je al snel bij design uit Scandinavië. De kwaliteit is hoog en daarom kun je er generaties plezier van hebben. Veel van de ontwerpen uit onze collectie komen uit de jaren 30 en 50 van de vorige eeuw. Waarom is het dan opeens zo populair?

Duurzaam design

We zijn ons er gelukkig steeds meer van doordrongen dat duurzaamheid belangrijk is. De aarde heeft aantoonbaar last van onze wegwerpmentaliteit. Dat kun je o.a. tegen gaan door te kiezen, en misschien wat te sparen, voor dat unieke Scandinavisch design item dat je altijd al wilde hebben. Je hebt er een leven plezier van en kunt het doorgeven aan de volgende generatie met al zijn herinneringen. Dit is een duurzame gedachte die ons enorm aanspreekt. Met Sterk Online willen we dit over brengen aan zoveel mogelijk mensen.

Tijdloos design

Wanneer iets over 10 jaar niet meer zo past binnen je wensen, dan zul je het snel vervangen voor iets anders. De kracht van Scandinavisch design is vooral het tijdloos ontwerp. Weinig poespas en toch weten de objecten het interieur een boost te geven. Je leven voelt rijker wanneer je je omringt met mooi tijdloos design.

Grasshopper bureaulamp

Grasshopper Bureaulamp. Een tijdloos ontwerp uit 1947 van Greta M. Grossman.

Waarom is Scandinavisch design zo populair?

Het thema duurzaamheid staat hoog op de agenda. Zoals we je zojuist vertelde past het Scandinavische design hier helemaal bij. De woonbladen pakken de trend op. Steeds meer internationale ontwerpers sluiten zich aan bij de Scandinavische filosofie van ontwerp en productie. Dit samen zorgt ervoor dat steeds meer mensen een stukje design uit Scandinavië in huis hebben.

Hoe is Scandinavisch design ontstaan?

Misschien wel leuk om te vertellen hoe de strakke tijdloze ontwerpen tot stand zijn gekomen. Dit komt door schaarste. We kennen het hoge Noorden vooral van de dikke houten blokhutten en robuuste meubelen. In de jaren 30 t/m 50 was er veel armoede. Daarnaast was er een grote oorlog gaande. De overheden hadden zoveel mogelijk staal nodig en daarom werden er meubelen van hout gemaakt. Slanke poten en gebogen houten zittingen zorgde voor weinig materiaal verspilling. Na de jaren 50 zien we een enorme boost in de productie van buizen frames. De bekende objecten van Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer en Greta M. Grossman komen uit deze periode.

Cabin met Trifolium Chair

Cabin met de OX Denmarq Trifolium stoel (bron: deZeen, interieur: Atelier)

Vond je dit artikel leuk? Laat ons hieronder weten wat jouw favoriete design object is.

 


Reageer

Let op, reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst om spam te voorkomen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


You may also like Bekijk alle artikelen