Fineer versus massief hout

fineer versus massief hout

We krijgen vaak van onze klanten de vraag naar massief houten meubelen omdat ze ervan overtuigd zijn dat dit van betere kwaliteit is dan MDF met hout fineer. In de praktijk ligt dat er helemaal aan hoe en waarvoor het gebruikt wordt. In dit blog geven we de voor en nadelen van beide materialen in meubel productie.

Voordelen van massief houten meubelen

Wanneer je een kasteel bezoekt en hier de originele inboedel treft dan is dit altijd gemaakt van massief hout. Als het zo lang mee kan gaan dan moet het natuurlijk wel van uitmuntende kwaliteit zijn. Daar zijn wij het helemaal mee eens. Als je goed kijkt naar deze meubelen dan zijn ze vaak prachtig versierd met hout snijwerk. Dit is natuurlijk bijna niet mogelijk in een ander materiaal en daarom dus ook een logische keuze in die tijd. Ook was er nog niet de mogelijkheid MDF te maken met een laag hout fineer. In die tijd was dus massief hout 'het' materiaal om te gebruiken voor hoge kwaliteit meubelen.

De Fin bijzettafel is gemaakt van massief hout. Dankzij het kleine formaat heeft het weinig extra steun nodig waardoor hij perfect past bij een Scandinavische slanke meubeldesign stijl.


Massief hout is goed te bewerken door een meubelmaker. Het is daarnaast ook nog eens goed te onderhouden. Je kunt het schuren en opnieuw in de lak zetten. Hierdoor gaat het dan ook vaak erg lang mee. Een nadeel van massief hout is dat er bepaalde spanningen in het hout zitten wat zorgt voor kromtrekken. Met bepaalde technieken van verlijming is dit te beperken, maar altijd zal er over de constructie gedacht moeten worden om bijvoorbeeld een tafelblad kaarsrecht te houden. In dat geval is MDF een mooi alternatief.

Voordelen van MDF meubelen

In de titel van dit artikel lees je dat dit blog gaat over fineer versus hout. Fineer is een dun laagje echt hout dat meestal verlijmd is op MDF of multiplex. Eigenlijk is een houtfineer plaat dus voor het grootste deel gemaakt van MDF.


Dit wordt gedaan omdat mensen de uitstraling van echt hout natuurlijk erg mooi vinden. MDF heeft eigenlijk een heel neutrale look die je echt nog wel een likje verf moet geven of dus kunt nabewerken met een mooie hout fineer top laag.

Afbeelding van de Oku Table voor NORR11 waarbij duidelijk de prachtig eiken houtfineer toplaag te zien is op een multiplex tafelblad.


Dan nu over de voordelen van MDF. Wat is MDF? Het is een afkorting voor Medium Density Fibreboard. Een geperste plaat van houtachtig materiaal met middel harde dichtheid. Houtvezels zijn gedroogd en worden met harsen aan elkaar verbonden. Het is heel precies te bewerken met een zaag, boor of zelfs laser. Door er materialen aan toe te voegen kan het brandvertragend, of water werend worden gemaakt. Doordat de natuurlijke spanning die in een tak van een boom zit eruit is gehaald met het versnipperen tot vezels blijft een MDF plaat dus veel beter recht.


MDF met houtfineer of verf kun je daarom dus erg goed gebruiken voor een heel minimalistisch tafelblad of kast. Het heeft bijna geen steun nodig zoals massief hout dat wel heeft om recht te blijven.

Wat is het verschil tussen fineer en massief houten meubels

Het grote verschil tussen hout fineer op MDF en massief hout voor het gebruik in meubels zit hem dus helemaal in de stijl waar je van houdt. Een massief houten tafel heeft een stevig frame nodig om kromtrekken tegen te gaan. Dit resulteert dus in een heel ander tafel ontwerp. Ondanks dat massief hout wellicht generaties lang mee kan gaan bepaald onze ontwerp smaak dus ook de keuze voor het materiaal. Tegenwoordig is MDF zeer sterk en met de prachtige hout fineer technieken vraagt dit ook wat extra werk. Daarom is een meubelstuk van MDF niet altijd voordeliger.


Is het ene materiaal beter dan het andere? Dat is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden en hangt helemaal af van je wensen voor het meubelstuk.


Reageer

Let op, reacties moeten eerst worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst om spam te voorkomen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


You may also like Bekijk alle artikelen